close
Nieuws
1 april 2025
Marije Bakker

Waarom mensen niet in merken denken

Veel merkonderzoek focust op bekendheid en imago. Logisch, want het is belangrijk dat mensen je merk kennen en daar een positief gevoel bij hebben. Maar wie alleen kijkt naar de status van zijn merk, mist een belangrijk deel van het verhaal: wanneer ben je eigenlijk relevant voor de consument? Want wat heb je aan bekendheid als niemand aan je denkt op het moment dat er gekocht wordt?

Mentale beschikbaarheid en Category Entry Points

Eerder schreven we al over verschillende merkmodellen, waaronder het merkgroeimodel van marketingwetenschapper Byron Sharp. Vanuit dit model stelt Sharp dat merken vooral groeien door fysieke en mentale beschikbaarheid. Fysieke beschikbaarheid betekent verkrijgbaar zijn op de juiste plekken. Mentale beschikbaarheid betekent dat mensen niet alleen je merk moeten kennen, maar er ook aan moeten denken op het juiste moment. En dat juiste moment wordt bepaald door zogenaamde Category Entry Points (CEP’s): situaties, behoeften, stemmingen of contexten waarin een consument op zoek gaat naar een product of dienst. Denk aan “een cadeau kopen voor een vriendin”, “iets lekkers voor bij de koffie” of “sportkleding nodig voor een hardloopwedstrijd”.

De kracht van CEP’s? Ze geven richting aan je positionering, marketing en productontwikkeling. En ze zorgen dat je merk niet alleen ‘top of mind’ is, maar ook echt relevant op de momenten die ertoe doen.

Merkonderzoek dat verder kijkt dan je merk

Bij Ruigrok helpen we merken om die CEP’s in kaart te brengen. Niet door alleen te vragen wat mensen van je merk vinden, maar vooral door in kaart te brengen wanneer en waarom consumenten met een bepaalde productcategorie in aanraking komen. In focusgroepen onderzoeken we welke situaties, triggers of emoties ertoe doen. Vervolgens toetsen we deze in kwantitatief onderzoek, zodat je weet welke het belangrijkst zijn binnen jouw productcategorie én hoe de positie van jouw merk en dat van jouw concurrenten is.

Voorbeeld Hunkemöller; relevant zijn op de juiste momenten

Ook marktleiders moeten blijven meebewegen. Voor Hunkemöller onderzochten we welke situaties en momenten voor vrouwen belangrijk zijn bij de keuze voor lingerie. En in welk van deze situaties denken ze wél of juist niet aan Hunkemöller? We combineerden inzichten uit focusgroepen en kwantitatief onderzoek met de merktheorie van Byron Sharp om Hunkemöller onderbouwd advies te geven.

Gecombineerd met eigen data & analytics heeft dit bijgedragen aan een impactvolle herpositionering. Onlangs lanceerde Hunkemöller de campagne For Every Woman In You. Een campagne die verschillende rollen en behoeftes van vrouwen laat zien, en daarmee ook laat zien dat Hunkemöller er in al die situaties voor je is. Een sterk voorbeeld van hoe merkonderzoek kan bijdragen aan een krachtige en relevante merkstrategie. Lees meer over deze case op Daily Data Bytes.

Voorbeeld Simon Lévelt; van eigen winkel naar supermarkt

Voor Simon Lévelt voeren we al sinds 2018 iedere twee jaar merkonderzoek uit. Daarvoor sluiten we ook aan bij het merkgroeimodel van Byron Sharp. Dankzij inzichten uit deze onderzoeken werkt Simon Lévelt sindsdien actief aan het vergroten van zowel fysieke als mentale beschikbaarheid. Zo besloot het merk om haar producten niet langer alleen in eigen winkels, maar ook in supermarkten te verkopen. Daarnaast werden campagnes gelanceerd op tv, in print en online om de mentale beschikbaarheid verder te vergroten. En met succes: in de meest recente metingen zien we een duidelijke stijging van de merkbekendheid, oftewel de mentale beschikbaarheid.

Wat kun jij hiermee?

Wil je dat mensen niet alleen aan je merk denken, maar het ook overwegen en kiezen? Dan is het belangrijk om top of mind te zijn op de momenten die ertoe doen. Onderzoek helpt om die momenten te begrijpen en je strategie erop af te stemmen. Zo verschuif je de focus van alleen maar ‘herkenbaar zijn’ naar echt relevant zijn.

Wil je meer weten? Bekijk onze aanpak in merkonderzoek of neem contact met mij op. Ik help je graag ontdekken waar de groeikansen van jouw merk liggen.

Portret Marije

Marije Bakker

Verbetering en groei. Daar draag ik bij Ruigrok graag aan bij. Ik krijg energie van projecten die maatschappelijk relevant zijn en echt impact maken. Waarbij we organisaties kunnen helpen om te verbeteren en groeien.

Dit begint bij het luisteren naar de doelgroep en het beter begrijpen van hun behoeftes. Als kwalitatief onderzoeker krijg ik de kans krijg om allerlei verschillende doelgroepen het hemd van het lijf te vragen. Met mijn achtergrond in sociale psychologie sta ik stil bij de bewuste én onbewuste processen die iemand beïnvloeden. Daarnaast ben ik binnen Ruigrok expert op het gebied van Research Communities. Een mooie methode om een doelgroep langer te volgen en veel te leren over hun context, gewoontes en gedachten.

Verder ben ik graag bezig met het verhogen van de kwaliteit van ons eigen werk. Bijvoorbeeld door nieuwe collega’s te begeleiden of verbeteringen te signaleren in onze werkprocessen. Samenwerken – met zowel opdrachtgevers als collega’s – vind ik daarbij heel belangrijk. Zodat we samen groeien.

Laatste updates

Nieuws