UX onderzoek is een veelzijdige onderzoeksmethode die zich richt op het begrijpen van het gebruiksgemak en de gebruikerservaring van digitale diensten, zoals websites en apps. Het kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de fase van ontwikkeling en de specifieke doelen van het onderzoek. Vaak worden UX interviews gebruikt om samen met gebruikers de ervaring te onderzoeken en te evalueren. Hierbij worden behoeften, verwachtingen en pijnpunten geïdentificeerd. Dit kwalitatieve onderzoek biedt waardevolle inzichten over wat wel en niet werkt en hoe het beter kan.
Daarnaast kan ook kwantitatief onderzoek worden ingezet om struikelblokken cijfermatig te onderbouwen en prioriteiten te stellen. Tree testing en card sorting tests helpen bij het bepalen van de juiste website- of app-structuur (information architecture), door inzicht te bieden in hoe gebruikers informatie ordenen en zoeken. Zo worden problemen beter onderbouwd met cijfers en krijgen ontwikkelaars een helder beeld van de waardering van de status quo.
Een andere en zeer waardevolle vorm van UX onderzoek, is het ongemodereerde onderzoek. Hierbij doorlopen gebruikers op afstand en in hun eigen tijd taken terwijl ze zichzelf filmen en feedback geven. In combinatie met een korte vragenlijst biedt dit inzicht in hoe gebruikers zich natuurlijk gedragen, wat helpt om de gebruikservaring nog waardevoller te maken.
Het belangrijkste uitgangspunt van UX onderzoek is altijd de gebruiker. Door vanaf het begin van de ontwikkeling de gebruiker centraal te stellen, kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en opgelost. Het voorkomt dat er veel tijd en middelen worden geïnvesteerd in een product dat uiteindelijk niet goed aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
Bovendien biedt UX onderzoek inzichten die tot betere beslissingen en verbeteringen leiden op basis van echte gebruikerservaringen. Het is een kans om te leren van de doelgroep en het product zo voortdurend te kunnen optimaliseren.
Bij het ontwikkelen van een nieuwe website of app is het belangrijk om eerst je information architecture te bepalen. Dit kan door te starten met een card sort. Hierbij worden de categorieën en indeling van de website bepaald, waarbij gebruikers producten aan categorieën toewijzen. Tot slot is het belangrijk om te weten hoe de structuur werkt binnen de context van de website. Hierbij kunnen UX interviews behulpzaam zijn.
Een voorbeeld waarin UX ongemodereerd onderzoek zijn waarde bewees, was bij het identificeren van het zoekgedrag op een website. Ironisch genoeg bleek het de zoekfunctie zelf die moeilijk gevonden werd. Gebruikers die de zoekfunctie wel vonden, hadden het idee dat de zoekresultaten niet matchen met hun zoekopdracht. Dit, samen met een menubalk die niet altijd in beeld was, maakte dat verschillende onderdelen niet gevonden werden op de website. Door de combinatie van kwalitatieve input en verschillende gevalideerde UX metrics wisten we dat dit niet een ‘incident’ van enkele gebruikers was, maar een ‘groter’ probleem wat niet bepaald bijdroeg aan een positieve gebruikerservaring.
Door de zoekfunctie op een logischere plek te plaatsen en de resultaten te verduidelijken, was er met relatief simpele oplossingen en waardevolle stap in de gebruikerservaring gezet. Het mooie is dat we dit onderzoek over een tijdje op dezelfde wijze kunnen herhalen, om te laten zien of en hoe deze veranderingen hebben bijgedragen aan de gebruikerservaring.
Wil je nog een voorbeeld lezen over hoe we ongemodereerd UX onderzoek hebben ingezet? Lees dan hier verder.
Kortom, UX onderzoek is een onmisbaar instrument voor het creëren van succesvolle websites en apps. Het zet de gebruiker centraal, biedt waardevolle inzichten en leidt tot betere ontwerpbeslissingen. Door UX onderzoek op de juiste manier in te zetten, kunnen digitale diensten worden geoptimaliseerd voor een optimale gebruikerservaring, wat uiteindelijk leidt tot tevreden gebruikers en een groter succes van het product.
Wil je meer weten of kijken hoe UX onderzoek jouw product of dienst kan ondersteunen? Leuk, ik hoor graag van je.
Binnen het kwalitatieve team ben ik expert op het gebied van UX onderzoek. Vanuit een achtergrond in Industrieel Ontwerpen breng ik het perspectief van ontwerpers naar ons onderzoeksteam.
Andersom zorg ik ervoor dat gebruikers een actieve rol spelen bij het ontwikkelen van producten en diensten bij onze opdrachtgevers. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de gebruiker een centrale rol moet spelen in elk ontwerpproces om tot een succesvol product te komen.
Daarnaast hou ik me bezig met interne ontwikkelingen en heb ik samen met Jeroen Spetter ons ‘Innovatielab’ opgezet. Met mijn kennis van agile en design thinking, zorg ik dat interne innovaties vorm krijgen. Hierdoor maak ik grote projecten behapbaar en houd ik zowel het overzicht als de kleinste details in het vizier. Vaardigheden die ik ook inzet bij onze opdrachtgevers in workshops en innovatiesessies.