Pensioenfondsen, pensioenverzekeringen en premie-pensioeninstellingen moeten wettelijk bepaalde informatie communiceren. Deze pensioenverstrekkers moeten vanuit de Pensioenwet correcte, duidelijke en evenwichtige informatie verstrekken, maar de manier waarop ze dat doen staat ze vrij. Hierdoor ontstaat er een spanningsveld: aan de ene kant de wettelijke verplichtingen, aan de andere kant de begrijpelijkheid voor de burger. Dit spanningsveld leggen wij bloot door te onderzoeken hoe goed deze informatie begrepen wordt door verschillende burgers, waaronder laaggeletterden en andere inclusiegroepen. Het doel is om een middenweg te vinden waarbij de informatie zowel juridisch correct als begrijpelijk is.
Zoals zo vaak geldt: de nieuwe wetgeving is complex en de communicatie erover is vaak ingewikkeld, wat ertoe leidt dat veel burgers het niet goed begrijpen. Één van onze specialismen is het onderzoeken en verbeteren van deze communicatie. Wij voeren zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek uit om te bepalen hoe organisaties hun boodschappen kunnen verduidelijken, zoals single interviews of met onze handige Tag-it tool.
Onze onderzoeksmethoden richten zich op de taal en de structuur van de communicatie. We analyseren bijvoorbeeld brieven om te zien of ontvangers begrijpen wat er staat. Daarnaast vragen we wat zij nodig hebben om de informatie beter te begrijpen. Ons doel is om ingewikkelde termen en zinsconstructies aan te wijzen zodat deze veranderd kunnen worden. Zo is er geen reden meer tot paniek bij de lezers van de brieven, en komt de boodschap effectief over.
Zoals gezegd weet drie vijfde van de Nederlanders dat de pensioenregels gaan veranderen. Dit klinkt veelbelovend, maar dit betekent ook dat een groot deel nog niet op de hoogte is. Dit is veel te veel en kan tot grote verwarring en onzekerheid leiden, helemaal omdat we nog maar 2,5 jaar hebben om dit te verduidelijken. Ons communicatieonderzoek helpt pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en premie-pensioeninstellingen om hun communicatie aan te passen en te verbeteren, zodat iedereen begrijpt wat er verandert en wat dit voor hen betekent. En wel ruim voor de deadline.
En dan komen we bij de titel van dit stuk. Want lieve pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en premie-pensioeninstellingen: laat ons jullie helpen om de communicatie over het nieuwe pensioenstelsel te verbeteren. Door gebruik te maken van ons communicatieonderzoek kunnen we er samen voor zorgen dat de boodschap duidelijk, begrijpelijk en geruststellend is voor alle Nederlanders.
Ga jij de uitdaging aan? Dan hou ik vast tijd voor je vrij in mijn agenda. En ben je geen pensioenverstrekker, maar verstuur je wel brieven aan je klanten? Dan is ons communicatieonderzoek ook heel nuttig voor jou.
Ik ben gefascineerd door mensen. Ik wil weten wat hen drijft, wat ze doen en waarom. Omdat ik erin geloof dat je alleen succesvol kunt zijn als organisatie als je jouw klant goed kent en aansluit bij zijn gedrag, behoeften en belevingswereld. De mens centraal dus. Dat klinkt als een enorme open deur, maar is juist in deze tijd van technologische mogelijkheden (waaronder AI) belangrijker dan ooit! Wij helpen onze relaties aan inzicht in hun doelgroep en vertalen die inzichten naar advies over hoe je als organisatie relevanter kunt zijn voor je klanten. Wij geven daarmee richting aan producten, diensten en communicatie.
Samen met de andere partners ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Ruigrok. Dat betekent: onze koers in de gaten houden en zorgen dat iedereen doet waar hij goed in is en blij van wordt. Mijn West-Friese nuchterheid en Amsterdamse directheid komen hierin van pas.
In mijn rol als managing director boor ik nieuwe relaties aan en onderhoud bestaande. Ik ga in gesprekken met onze relaties op zoek naar hun uitdagingen en doelstellingen en welke inzichten er nodig zijn om die te realiseren. Het meedenken, oplossingen zoeken en advies geven over de volgende stap geeft me voldoening omdat ik daarmee bijdraag aan het succes van de ander.