Bij communicatieonderzoek komt veel kijken, en om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet maken we onder andere gebruik van het ABCDEFG-model (naast andere modellen). Dit model helpt je om systematisch te toetsen of je communicatie aan alle belangrijke criteria voldoet:
Het testen van je communicatie kan in verschillende fases van ontwikkeling plaatsvinden. Hierbij maken we vaak gebruik van de “Double Diamond”-theorie uit Design Thinking, die de verschillende fases van ontwikkeling en evaluatie onderscheidt:
Een goed voorbeeld van hoe communicatieonderzoek in de praktijk werkt, is de campagne van SIRE. SIRE heeft in 2018 de #DOESLIEF-campagne gelanceerd, gericht op het aanmoedigen van aardiger gedrag. Voor deze campagne hebben wij kwantitatief onderzoek uitgevoerd om de impact van de boodschap te meten. De resultaten van ons onderzoek hebben niet alleen de effectiviteit van de campagne bevestigd, maar ook waardevolle inzichten opgeleverd voor toekomstige communicatie.
Een andere interessante case is die van Mender, een organisatie die huiseigenaren ondersteunt bij hypotheekachterstanden. Wij hebben voor Mender brieven getest die werden gestuurd naar klanten met betalingsachterstanden. Met behulp van onze online Tag-it tool hebben deelnemers feedback gegeven op de brieven, waardoor Mender deze kon optimaliseren. Dit zorgde ervoor dat de communicatie duidelijker en effectiever werd, wat heel belangrijk is in een situatie waarin de boodschap vaak negatief is.
Wil je zelf aan de slag met communicatieonderzoek? Dan is het belangrijk om te beginnen met een helder onderzoeksdoel. Wat wil je precies bereiken en welke vragen wil je beantwoord zien? Definieer ook duidelijk je doelgroep en kies de onderzoeksmethode die het beste past bij je doelstellingen. Of je nu kiest voor kwalitatief of kwantitatief onderzoek, het uiteindelijke doel is om je communicatie zo effectief mogelijk te maken. Door te testen en te optimaliseren, zorg je ervoor dat jouw boodschap de juiste snaar raakt en je doelgroep aanzet tot de gewenste actie.
Om je verder op weg te helpen delen we graag onze gratis whitepaper, vol met aanvullende tips en nog meer mooie voorbeelden uit de praktijk.
Ik neem niet snel genoegen met een antwoord. Voor mij is de uitdaging van een gesprek om iemand te begrijpen, te leren hoe iemand denkt vanuit zijn eigen referentiekader. Bij Ruigrok versterk ik daarom het kwalitatieve onderzoeksteam. Ik help organisaties bij het verkrijgen van inzichten in hun doelgroep. Wat vindt een consument van een communicatie-uiting van merk X? Hoe gebruikt een professional een website? Welke behoeften leven er onder een specifieke groep mensen?
Toegankelijkheid en inclusie speelt ook een steeds grotere rol in mijn werk. Ik interview al jarenlang mensen. Vaak spreek ik mensen die relatief goed kunnen meekomen in de samenleving. In mijn werk is gelukkig ook steeds meer aandacht voor mensen die wat minder makkelijk en goed meekomen. Dan heb ik het over bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, mensen met een visuele beperking, mensen in een rolstoel, mensen met een cognitieve beperking of iemand met lage digitale vaardigheden. Ook zij moeten gehoord worden. En dat begint bij hen te vertegenwoordigen in onderzoek. Binnen Ruigrok ben ik de expert op het gebied van inclusief onderzoek.