close
18 juli 2024
Barbara Tan

Groeien door de natuur dankzij ons uitje naar de Biesbosch

Ontdek hoe ons team groeide en bloeide tijdens een inspirerend bedrijfsuitje naar de Biesbosch. Lees over onze ervaringen met workshops over biologische ritmes.
Iedere dag is weer een race tegen de klok. We rennen van deadline naar meeting en zijn bevlogen om van ieder project een succes te maken. Gelukkig doen we waar we van houden, waardoor we minstens net zoveel energie krijgen van ons werk als het ons kost. Maar soms is het belangrijk om een stap terug te nemen en iets compleet anders te doen, om zo naast professionele groei ook te werken aan persoonlijke groei en verbinding. En waar kan dit beter dan in de Biesbosch, waar groei iedere dag gebeurt, ongeacht wat de maatschappelijke klok hiervan vindt?

De biologische klok versus de maatschappelijke klok

In ons bedrijfsuitje stonden de workshops van Buitencampus centraal; een organisatie opgericht door twee zussen met als belangrijkste missie om wetenschappelijke kennis over de kracht van de natuur naar de leefwereld van mensen te vertalen. De eerste workshop die we volgden, ging over de biologische klok versus de maatschappelijke klok. Hierin leerden we hoe onze natuurlijke ritmes vaak in contrast staan met de schema’s die de maatschappij ons oplegt. De workshop benadrukte het belang van het luisteren naar je eigen biologische klok en wat je nodig hebt om optimaal te functioneren. Via vragen als “Wat is tijd?” en “Hoe vaak let je op de tijd?” werden we bewust gemaakt van onze constante focus op tijd en de impact daarvan op ons welzijn en productiviteit.

Lessen uit de permacultuur

Een andere inspirerende workshop was die over permacultuur. Hier onderzochten we welke lessen we uit de natuur kunnen trekken en hoe deze toepasbaar zijn in onze organisatie. De natuur functioneert als een ecosysteem waarin alles en iedereen een rol heeft. We leerden hoe de natuur met uitdagingen omgaat en hoe wij deze lessen kunnen meenemen in ons dagelijkse werk. Door middel van oefeningen en spellen, zoals een wedstrijd om het hoogste bouwwerk te maken met diverse materialen, ontdekten we dat diversiteit en samenwerking onmisbaar zijn voor ieder succes. Dit inzicht liet maar weer eens zien hoe belangrijk de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid zijn van alle elementen binnen een team; als één element faalt, kan het hele systeem instorten.

Anders naar de natuur kijken

Tijdens een andere workshop, over wildplukken, kregen we een heel nieuw perspectief op onze omgeving. We leerden dat wat bijvoorbeeld als onkruid wordt gezien, in werkelijkheid waardevolle planten kunnen zijn. We leerden waarom bepaalde planten groeien waar ze groeien, hoe we ze kunnen herkennen, en of ze eetbaar of giftig zijn. Deze ervaring gaf ons een nieuwe waardering voor de natuur om ons heen en de mogelijkheden die het biedt, een mooie reminder voor iedereen van ons die in een stedelijke omgeving werkt en leeft.

Actie en teamgeest

Ons weekendje in de Biesbosch werd compleet met een vroeg ochtendje suppen. De stilte en de prachtige omgeving versterkten het gevoel van verbondenheid. Praten was niet toegestaan, waardoor er een heerlijke gezamenlijke rust en reflectie heerste. Laten deden we het tegenovergestelde, en gingen we klimmen in een klimbos. Dit was niet alleen fysiek uitdagend (hallo hoogtevrees), maar maakte ook dat de rolverdeling binnen het team veranderde. Collega’s die normaal niet de leiding nemen kwamen nu in de rol van coach terecht, en loodsten hun collega’s die het spannend vonden door het klimbos heen. Dit heeft een mooie invloed gehad op het teamgevoel en verbondenheid.

Ben je enthousiast en wil je volgend jaar ook mee? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures en wie weet maak jij binnenkort ook deel uit van ons topteam.

Portret Barbara

Barbara Tan

De reden waarom ik elke dag met plezier naar mijn werk ga? Zonder twijfel mijn collega’s! Ook wel bekend als de Rockies. In mijn jaren bij Ruigrok zijn er Rockies gekomen en gegaan, maar hoe de samenstelling van het team ook is, de unieke Ruigrok cultuur weten we te behouden.

Als premium bureau zetten we ons dagelijks voor de volle 100% in voor onze klanten. Dat kan alleen met een professioneel en enthousiast team dat zich gewaardeerd voelt in een inspirerende werkomgeving. Het is onze missie om te zorgen voor een werkomgeving waar je de beste kan worden in je vakgebied, waar het werk er echt toe doet én waar we veel plezier met elkaar beleven! Dat is waar ik elke dag een bijdrage aan wil leveren en waar ik elke dag weer veel voldoening uit haal.

Laatste updates

Nieuws