close

KRO-NCRV: het oordeel van kinderen over de Ezelsoren vodcast

Productontwikkeling

KRO-NCRV heeft een vodcast gemaakt voor kinderen met een auditieve beperking. Zo kunnen ook zij genieten van audiovisuele content. Hoe reageren kinderen eigenlijk op het verhaal? En de beelden?

kindertekening

Achtergrond

Het luisteren naar podcasts is niet meer weg te denken in onze audiovisuele samenleving. Helaas kan niet iedereen hiervan genieten. Denk aan kinderen met een auditieve beperking.

KRO-NCRV – en wij! – vindt het belangrijk dat iedereen in de samenleving zoveel mogelijk media tot zich kan nemen. De publieke omroep heeft daarom – met behulp van AI – een vodcast (= podcast met bewegende beelden) gemaakt van de reeds bestaande podcast ‘Ezelsoren’ (voor jonge kinderen).

Het idee in het kort: een podcast wordt omgezet naar een transscript. Vervolgens genereert AI op basis van prompts bewegende videobeelden die het verhaal ondersteunen. Naast de bewegende beelden bevat de vodcast ook ondertiteling en een gebarentolk. Dé oplossing om kinderen met een auditieve beperking te laten genieten van audiovisuele media. En hen bloot te stellen aan taal.

Screenshot podcast Ezelsoren

De vodcast is bedoeld voor kinderen. Voordat de vodcast uitgebracht zou worden, wilde KRO-NCRV weten hoe de doelgroep hierop reageert. Wat vinden ze van de verhaallijn? Van de bewegende beelden? En van de snelheid van het verhaal, de ondertiteling en gebarentolk? Allemaal belangrijke vragen.

Aanpak

We gingen op bezoek bij de klassen groep 3 en 4 van Koninklijke Kentalis. Daar toonden we de vodcast op groot scherm en in kleine groepjes deelden de kinderen vol enthousiasme hun mening.

Hierbij gebruikten we onder andere de smileyschaal, zodat kinderen konden aangeven hoe leuk of stom ze de vodcast vinden. Ze vertelden ons van alles over de pratende dieren, de mooie natuur, het leuke verhaal en de snelheid van de ondertiteling / gebarentolk.

KRO-NCRV wilde ook weten of kinderen begrepen welk dier er op welk moment praat. En hoe belangrijk lipsynchronisatie voor hen is. De interviews in kleine groepjes leenden zich uitstekend om uitgebreid op deze onderwerpen in te gaan.

Dit project bewijst dat de publieke omroep er is voor iedereen!

Resultaat en impact

Al met al bleef vooral het enthousiasme over de vodcast achter bij de kinderen. En een heel belangrijke bijkomende learning: doordat KRO-NCRV bezig is met het toegankelijk maken van audiovisuele media, voelen kinderen zich gezien. Ze zijn heel blij dat een publieke omroep op deze manier bezig is met het toegankelijk maken van audiovisuele mediacontent.

Natuurlijk leverden de interviews ook een aantal gerichte tips op. De makers en gebarentolk Court (check hier z’n Instagram) zijn druk in de weer om de vodcast nog aansprekender en toegankelijker te maken. Stay tuned, want we delen de vodcast als het zover is!

“Het allermooiste resultaat van dit experiment is de impact op de kinderen zelf. Ze voelen zich écht gezien en gewaardeerd. Dit project bewijst dat de publieke omroep er is voor iedereen, of je nu doof, slechthorend of horend bent.

Digital Creative, KRO-NCRV

Benieuwd wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op en we bekijken graag samen wat de mogelijkheden zijn.