close
Nieuws
10 april 2025
Fernando McDougal

Duurzaam bankieren: hoe groen zijn banken écht?

Eerder namen we je al mee in de grote lijnen van ons trendrapport What's Happening Finance; van zorgen over bankfraude tot generatieverschillen in financiële fitheid. In een tweede blog zoomden we in op Generatie Z: kritisch, betrokken en niet bang om banken op hun plek te zetten als het gaat om duurzaamheid. Nu is het tijd om de vergrootglasstand aan te zetten. In deze blog duiken we in één specifiek thema: duurzaam bankieren en verzekeren. Want Nederlanders hebben daar wel degelijk een mening over. Alleen… handelen ze er ook naar? En hoe kun jij als marketing intelligence manager, communicatieadviseur of hoofd marktonderzoek deze inzichten omzetten in slimme strategie? Lees mee (en beloofd: het blijft niet bij groene praatjes).

Duurzaamheid als hygiënefactor?

54% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat financiële instellingen zich inzetten voor milieu, mens en maatschappij. Dat klinkt best hoopgevend. Maar als het er echt op aankomt, zegt maar 9% dat duurzaamheid een doorslaggevende reden zou zijn om van bank te wisselen. Het blijft dus nog vaak hangen in goede bedoelingen. ASN springt er wél uit: 94% van hun klanten vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Geen loze beloftes daar.

Wat verwachten klanten dan eigenlijk?

Nederlanders zijn best duidelijk: geen leningen aan bedrijven die de boel vervuilen of niet ethisch opereren (33%), en wél investeren in duurzame projecten (28%). Transparantie en toegankelijkheid? Zeker ook belangrijk. En het mooie is: het zijn haalbare wensen. Maar ja, tussen willen en doen zit soms nog een flinke kloof.

Jongeren zetten de toon (natuurlijk)

Generatie Z en Millennials zijn bereid om te betalen voor hun principes. 25% van Gen Z wil best wat extra betalen voor een duurzaam bankpakket. Babyboomers blijven steken op 9%. De jongere doelgroep laat zien waar de lat ligt. Voor iedereen die met propositieontwikkeling of doelgroepsegmentatie bezig is: houd die lat in de gaten. Die wordt niet lager.

Transparantie: daar valt winst te behalen

Slechts 36% van de Nederlanders vindt dat hun bank genoeg doet aan duurzaamheid. En 35% vindt hun bank transparant over investeringen. De rest zegt: “Geen idee.” Of is neutraal. Dat betekent dat er niet alleen duurzaamheidsbeleid nodig is, maar óók communicatie. En goede storytelling. Zodat klanten snappen wat je doet en waarom dat belangrijk is.

Consument wil wel, doet (nog) niet

Er wordt veel gepraat over duurzaam bankieren, maar ondertussen heeft 70% van de Nederlanders nog niets gedaan. Geen overstap, geen groene spaarrekening, geen bewuste beleggingskeuze. Voor marketeers en customer experience-specialisten is dit het moment om het laagdrempelig en vooral relevant te maken. Want duurzame keuzes vragen vaak maar één ding: een zetje in de juiste richting.

Zo maak jij impact

Duurzaamheid leeft. Maar het wordt pas echt waardevol als je weet wat het voor je doelgroep betekent. Als marketing intelligence manager, communicatieadviseur of marktonderzoeker wil je weten waar jouw merk staat. Waar laat je kansen liggen? En waar kun je met relatief simpele aanpassingen het verschil maken?

Laat dat nou precies zijn waar wij goed in zijn. Dus, ben je benieuwd hoe jouw merk scoort op duurzaam denken én doen? Laat van je horen. Voordat je klant het doet. 😉

Portret Fernando

Fernando McDougal

In 2006 begon mijn avontuur bij Ruigrok met een stage, en vanaf dat moment wist ik het zeker: dit is waar ik mijn carrière wilde opbouwen! Als kwantitatief onderzoeker word ik enthousiast van het analyseren van gegevens en het werken met SPSS. Ik heb een brede interesse, maar er is één specifiek gebied waar mijn hart sneller van gaat kloppen: productontwikkeling.

Wat mijn werk bij Ruigrok extra betekenisvol maakt, is mijn rol in het begeleiden van getalenteerde collega’s en het bijdragen aan de groei en kwaliteit van ons bedrijf. Ik krijg er veel energie van om anderen te inspireren en het bedrijf verder te helpen op het gebied van onderzoekskwaliteit.

Laatste updates

Nieuws